Zoals vooral de inwoners van Den Haag vandaag van dichtbij meemaken, is het Prinsjesdag, de jaarlijks terugkerende Derde Dinsdag van September waarop de Nederlandse regering aankondigt waar de beschikbare inkomsten het komende regeringsjaar aan toebedeeld gaan worden.  Traditioneel begint het met een tocht van mooi aangeklede royalty in de glazen koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal, waar de Nederlandse Koning de Prinsjesdag rede zal voorlezen.

Van wat ik erover gehoord heb staat er zeer goed nieuws in voor de multinationals. Hen gaat de dividend belasting kwijtgescholden worden; een gulle gift die tussen de 1,4 tot 2 miljard gaat opleveren die anders naar de belasting was gegaan. Dit is ongetwijfeld ook goed nieuws voor de directies van deze bedrijven, die nu meer winst gaan maken wat zeker van invloed zal zijn op de jaarlijkse bonussen. (voor alleen de directies natuurlijk)

Ander heel goed nieuws is er voor investeerders in ziektekosten verzekeraars. De kosten voor de verplichte ziektekosten verzekering zullen ook dit jaar weer omhoog gaan en ook hier is Premier Mark Rutte op het idee gekomen de winst die de ziektekostenverzekeraars maken, uit te keren aan de investeerders in plaats van aan de mensen die de premies hebben betaald. Deze mensen; die in veel gevallen toch eigenlijk al geen geld hadden voor zorg;  zijn immers van weinig waarde voor de Nederlandse economie.

Nou had ik het eerlijk gezegd, wanneer mij gevraagd zou zijn een Rede te schrijven voor Prinsjesdag, anders gedaan.  Ik zou iets hebben geschreven over hoe we er met z’n allen voor kunnen zorgen, dat we een goed gefundeeerde samenleving bouwen met een visie voor de lange termijn.   Een samenleving waarin de rijkdommen uit investeringen worden teruggebracht in diezelfde samenleving, in plaats van aangewend om een derde, vierde huis van te kopen, of een jacht, horloge of vintage auto of nog meer aandelen in de zorg.

Hierover door-denkende zou ik zelfs hebben voorgesteld om het kopen van juwelen te verbieden zolang er nog mensen zijn die op straat wonen omdat ze geen bronnen hebben om zichzelf van te onderhouden of korter leven omdat ze geen fondsen hebben om de benodigde zorg in te kopen.  Ik zou geschreven hebben dat ik met heel mijn hart hoop dat de samenleving gaat inzien wat er voor nodig is om een duurzame wereld te creëeren, waarin iedereen de beschikking krijgt over het grondrecht van de mens om zich te kunnen ontwikkelen; en dat het daarom belangrijk is dat de samenleving gaat inzien dat we allemaal onderling als een netwerk met elkaar verbonden zijn; en dat het lot van de ander, het lot van jezelf is; dat we daarin afhankelijk zijn van elkaars inlevingsvermogen en het vermogen tot geven aan elkaar in plaats van ons vermogen om geld te verdienen aan elkaar.

Ik zou voorstellen om alleen nog maar te consumeren wat we nodig hebben; om te stoppen met het verspillen van voedsel en het vervuilen van onze leefomgeving; én dat het tijd wordt om van het Romeinse Keizers-, Middeleeuwse- en Victoriaanse idee af te stappen dat de wereldbevolking bestaat uit proletariërs, kapitalisten en aristocratie; omdat de wereld nu eenmaal bestaat uit mensen in plaats van entiteiten en hun waarde uitgedrukt in geld. Ik zou geschreven hebben dat we ervoor moeten zorgen dat we een betere toekomst verdienen in plaats van geld.

Met heel mijn hart, geloof ik in een toekomst waarin dit mogelijk is.  In deze toekomst zullen de geschiedenis ‘boeken’ 3 dimensionale holografische afbeeldingen laten zien  van prinsjesdag 2018 en de rede waarin verklaart wordt hoe de rijken nog rijker moeten kunnen worden en de armen hun eigen sokken moeten optrekken. En de leraren van de toekomst zullen naar deze beelden kijken en zeggen: “Dat was nog de oude tijd; de tijd waarin de regering nog moest leren om helder te denken.”

XVI. De TorenDe kaart die dit alles mooi weergeeft is kaart nummer XVI ; ‘De Toren” of zoals het in de Nan Yar- Wie Ben Ik persoonlijk ontwikkelingsmethode  is genoemd: ‘De Onthechting’ . Het staat in de 3e rij van 7 kaarten van spirituele ontwikkeling en geeft aan wat er voor nodig is om dit pad te succesvol te bewandelen; het loslaten van gehechtheid aan bezittingen, maar het wegnemen van  materiële verblinding in het algemeen; de overtuiging dat men rijk moet zijn om succesvol te zijn.

De wereld en haar mensheid staat in dit stadium van de evolutie op haar materialistische hoogtepunt.   Nooit eerder in de geschiedenis, was de mens zo ver verwijderd van zowel de bron als de bestemming.

Gelukkig is er wel hoop. Links en recht komen stromingen op gang die de wereld gaan redden van wat een onvermijdelijke ondergang zou zijn wanneer we door zouden gaan met de uitbuiting van bronnen en mensen die op dit moment gaande is; alleen denkend aan de God Economie.

Om me heen zie ik een nieuw soort mens opstaan; bewuste, gevoelige mensen die snappen hoe het werkt om te delen en samen-te-leven, en toch ook zelfredzaam te zijn.

Ik nodig je uit op kaart nummer XVI ,te klikken; de verdere uitleg ervan te lezen en voor jezelf op te schrijven wat de kaart voor jouw persoonlijke omstandigheden oproept.  Je kan ook je eigen kaart trekken en kijken waar je dat mee associeert.

alle goeds,

Ingrid

Op mijn website staat meer informatie over de Nan Yar – Wie Ben Ik kaartleggingen en cirkels.

Meer weten? Mail me op info@energycounseling.nl

Bovenstaande tekst is een vertaling van de wekelijkse blog die ik schrijf en inspreek voor het Engelstalige radio programma voor Internationals, Dutchbuzz, op Den Haag FM, elke dinsdag van 10 tot 11 uur en kan beluisterd worden in het Programme Archive van de Dutchbuzz podcasts, gedateerd 18 September 2018.