Als iemand me 7 jaar geleden had verteld dat ik in April 2019 een blog zou schrijven vanwege het begin van seizoen 8 van Game of Thrones, had ik die persoon hartelijk in het gezicht uitgelachen . Nooit zou ik naar een serie gaan kijken waar kinderen van torens afgeduwd worden; vrouwen verkracht worden op huwelijksfeesten, mensen willekeurig om zeep worden geholpen en waar het alleen om geld en macht gaat.

Al sinds mijn kindertijd kan ik geen geweld op televisie of in de bioscoop verdragen. Zelfs de boze heks in Disney’s Sneeuwwitje vond ik doodeng.

In mijn tienertijd ging ik ooit naar de Godfather en moest het theater verlaten op het moment dat een man met mes door zijn hand wordt vastgepind aan de balie van een hotelreceptie. Daarna probeerde ik het nog even keer met de eerste film uit de Highlander series. Daar zit een scene in waar de slechterik plotseling vanuit het niets over het totale beeldscherm verschijnt. Ik schrok zo dat ik van mijn stoel opsprong, tegelijkertijd m’n handen in de lucht gooide waardoor ik m’n bril van de neus sloeg, ( en ook weer opving in dezelfde beweging) ; en vervolgens dacht dat ik weer gingen zitten, maar het theater had zelfwerkzame klapstoeltjes; dus in plaats van op m’n stoel terecht te komen viel ik door naar de grond, wat mijn neef héél erg grappig vond.

Dus toen mijn oudste zoon twee jaar geleden alle Game of Thrones afleveringen nog een keer aan het bekijken was vlak voor de aanvang van seizoen 7 en voorstelde dat ik het één kans zou geven, verzekerde ik hem dat dat nooit zou gebeuren. Maar…mijn zoon kreeg me toch zo ver. Inmiddels heb ik alle 7 seizoenen een paar keer gezien en kijk, tezamen met naar schatting 10. miljoen andere kijkers, reikhalzend uit naar het moment dat ik seizoen 8 kan bekijken.

 Waarom? Wat zien mensen in Game of Thrones?

XVI. De Toren

Mijn persoonlijk overtuiging is dat Game of Thrones de geschiedenis in gaat als dé mythe van de 21ste eeuw. Waar in de vroege Middeleeuwen, Beowolf de strubbelingen van de mensheid weerspiegelde, is GOT een perfecte analogie van hoe de wereld er vandaag de dag aan toe is. Materialisme; narcisme, materiële verblinding zijn op hun hoogtepunt. Staatshoofden vermoorden hun eigen volk en vergroten de kloof tussen arm en rijk. Religie houdt het heft in handen met manipulatie; en geld in plaats van compassie wordt boven al het andere gesteld. De schaamteloze zelfverrijking van speculanten krijgt net zoveel ruimte als de misbruik van macht; en het is allemaal terug te vinden in… Game of Thrones.

Het goede nieuws is dat Game of Thrones ook over een groepje mensen gaat die beginnen in te zien waarom de wereld toe is aan verandering en hoe dat zou moeten. GOT is niet Middeleeuws. Het gaat over hoe het NU is. Het is geen fantasie; het gebeurt allemaal onder onze neus. Winter is gearriveerd en het wordt tijd dat we onze schulden betalen.

De kaart die in connectie met Game of Thrones boven komt drijven is kaart nummer XVI,   ‘De Toren’, uit de derde rij van 7 kaarten Archetypen die ‘De Vergeestelijking’ personificeren. Het laat twee mensen zien die naar de aarde vallen; afstand nemen van oude systemen van macht, het eind van een tijdperk en verbetering van een nieuwe tijd; een beschrijving van de tijd waarin we nu leven.

Klik op de kaart voor meer informatie

Ingrid Schippers
April 15 2019

De verkorte versie van deze blog is ingesproken terug te vinden op de Engelstalige versie op deze website. Klik ‘EN” in de rechterbovenhoek.