U gebruikt Internet Explorer 6 or 7. Gebruik a.u.b. een moderne browser zoals Chrome of Firefox of upgrade uw versie van Internet Explorer om deze website te bekijken [x]

Ingrid SchippersMijn naam is Ingrid Schippers en mijn plek op aarde is momenteel de internationale samenleving in Den Haag, Nederland. Ik voel me een reiziger in hart en nieren en heb op veel plekken in de wereld gewoond en gewerkt. In dat opzicht voel ik me een wereldburger.

De rol van het woord

Ik ben een schrijver zolang ik me kan herinneren. Het resultaat van mijn omzwervingen komt sinds mijn elfde jaar veelal terecht op papier. Als 16-jarige had ik een wekelijkse column getiteld ‘Girl Talk’ in de lokale krant van het dorp waar ik woonde.

Die manier van communiceren met mezelf en mijn omgeving heeft zich voortgezet in het schrijven van gedichten, songteksten, brieven, artikelen, blogs en boeken. Alles in mijn leven draait om het woord, zowel in letterlijke als spirituele zin. Ook in gesprek met mijzelf vind ik vaak schrijvend mijn vragen en antwoorden. Ik kan het schrijven gewoon niet laten. Het is mijn medium, mijn ding, wie ik ben.

Samen met de Schotse auteur Tom McKerley schrijf ik Engelstalige genealogische romans, waarin het bewustworden van wie je bent onderdeel is van de sleutel voor het doorgronden van het plot. Onze boeken geven we uit met onze eigen uitgeverij, Would You Believe That Publishing.

Mijn leermeesters

Schrijvers zijn van jongs af aan mijn leermeesters geweest: van Hermann Hesse tot Richard Bach, van Han Suyin tot Shirley MacLaine en van Caroline Myss tot (bovenal) Michael Crichton.

Deze laatste, over wie ie ik ooit nog eens een boek wil schrijven, is zonder meer de mentor geweest die me heeft leren geloven in mijzelf als schrijver (waar ik best een tijdje over heb gedaan). De meeste mensen kennen Crichton als schrijver van Jurassic Park, maar ik denk dat hij over honderd jaar gezien gaat worden als een man met een enorme toekomstvisie en inzicht.

Ik heb het geluk mijn leermeesters altijd te ‘herkennen’: mensen, maar ook films, boeken en kunst uit diverse culturen en tijden, waarvan ik voel dat ze belangrijk voor me zijn.

Alhoewel ik uit een familie van academici kom en ik zelf ook een blauwe maandag geschiedenis heb gestudeerd aan de Universiteit van Leiden, heeft het zogenaamde alternatieve circuit me altijd meer aangesproken dan de academische wereld.

Dat gezegd hebbende is het wel mijn droom, nu ik wat ouder en op mijn manier wijzer ben, om ooit nog terug te keren naar de universiteitsbanken.

Mijn zoektocht

Ik ben een zoeker zolang als ik me kan herinneren, op weg naar antwoorden zowel in mijn hart als in de wereld.

Ik ben ooit als 23-jarige bij de yoga terecht gekomen omdat ik last had van hyperventilatie. In mijn nooit aflatende nieuwsgierigheid naar het hoe en waarom van de dingen, wilde ik weten waarom yoga zo goed helpt, waarom ik er zoveel energie van kreeg en wat het mechanisme daarachter omvat. Dat werd het begin van een zoektocht vol verrassende uitdagingen en inzichten, waarin ik mezelf soms terugvond in cursussen en situaties die ik vantevoren niet had kunnen bedenken.

De wens om meer te leren over de relatie tussen ons gedrag en hoe we onszelf voelen, bracht me van het yoga instituut van Helen van der Kroef in Den Haag, waar ik mijn eerste lerarenopleiding deed, naar het Kripalu Institute in de V.S. naar het Dreamwork van Robert Moss, en via Neurofeedback bij Marty Wuttke, naar Energy Psychology, Energy Medicine en diverse coachingscursussen.

Door mijn medewerking aan de Nederlandse versie van het baanbrekende ‘Energy Medicine‘, ‘Werken met energetische geneeskunde‘ van Donna Eden en David Feinstein raakte ik nog meer gefascineerd door de eeuwenoude maar vaak heel simpele praktische technieken voor het helen van lichaam en geest.

Mijn praktijk als energy counselor

Alle kennis, inzichten en ervaringen die ik in mijn zoektocht heb opgedaan, en nog altijd opdoe, komen samen in mijn praktijk als energy counselor.

Door kennis die al zo oud is als de wereld te combineren met het aanleren van praktische dagelijkse lichaams- en energetische oefeningen, help ik mijn cliënten om hun fysieke, mentale en spirituele energie te behouden en te versterken, en om meer inzicht te krijgen in de patronen in hun leven die leiden tot meer welzijn en geluk.

Een persoonlijk ontwikkelingsspel en werkboek

Een recent resultaat van mijn zoektocht, en een belangrijk gereedschap in mijn werk als energy counselor, is het ‘Nan Yar – Wie Ben Ik‘ kaartspel voor persoonlijke ontwikkeling, dat ik zelf heb ontwikkeld.

De oorsprong van dit kaartspel ligt in de Tarot. Een groot deel van de kennis die in het spel besloten ligt, heb ik te danken aan het diepe inzicht in de werking van de Tarot van bevriend antroposoof en psychiater Cees van de Kroef. Van hem heb ik veel geleerd over hoe het Tarot spel ingezet kan worden als een rijk en krachtig middel voor persoonlijke ontwikkeling.

Een volgende stap in mijn kringloop van ontdekken, onderzoeken, uitvoeren, herzien, opnieuw uitvoeren en verder groeien, is mijn boek ‘Life Make Over‘. Dit ‘reisboek’ gaat een stap verder dan het ‘Nan Yar – Wie Ben Ik’ spel en is bedoeld als werkboek voor mensen die actief willen werken aan hun eigen persoonlijke groei.

Iedereen is auteur van een eigen levensverhaal. ”

Life Make Over Reisboek, Ingrid Schippers

In het boek wordt de relatie gelegd tussen ons welzijn en hoe we omgaan met onze levensenergie. Het geeft een uitgebreide omschrijving van elke kaart van het spel en de doelstelling van de Tarot als persoonlijk ontwikkelingsspel. Het biedt daarnaast de mogelijkheid om een dagboek bij te houden van de kaarten die je trekt, zodat je een document van en voor jezelf creëert waarmee je als je eigen levenscoach kan optreden.

Leren door onszelf te delen

Mijn overtuiging is dat we onszelf en de wereld vaak veel meer te bieden hebben dan we in eerste instantie denken. Veel culturen leren hun kinderen wat ze fout doen. Ik denk dat je daarin ook kan vinden waar je goed in bent en dat je juist kracht kan halen uit wat men ‘de zwakke kanten’ noemt. In wezen zijn dit de leercurves waarlangs we onszelf helen om dat dan vervolgens met de wereld te delen en er een betere plek van te maken. Uiteindelijke zijn we allemaal appels in hetzelfde mandje.

Ook voor mijzelf is dit een belangrijke les en een voortdurende uitdaging. Dat mijn praktijk, het spel en het boek niet bij een idee gebleven zijn, maar er ook daadwerkelijk zijn gekomen, dank ik mede aan mijn Tai Chi-leraar en vriend Matthijs Winnubst, die mij heeft gemotiveerd om mijn ideeën concreet te maken, en daadwerkelijk de stappen te nemen naar het delen in wie ikzelf ben en wat ik de wereld heb te bieden.

Mijn dank gaat ook naar Remco Kalf, die bij het ontwerpen van mijn energy counseling website een diepgaand begrip liet zien van de structuur van het spel en de fijnzinnige verstrengeling van spirituele ontwikkeling en lichaamswerk.

In mijn werk als levenscoach, en met mijn boeken en producten, wil ik jou helpen om bewuster te worden van de manier waarop je (over jezelf) denkt. Want hoe bewuster je leeft, hoe meer het leven je te bieden heeft. Ontdekken wie je bent en wat je kunt geeft energie en legt de wereld aan je voeten.

Ik hoop je graag een keer in mijn praktijk te mogen begroeten!

Ingrid Schippers.