Vroeger…, en dan het ik het over de dagen waarin we het nog zonder multinationals, aandelenbeurzen en de farmaceutische industrie af konden;  in die tijd, reisden we nog door de wereld om onszelf te ontdekken.

Het persoonlijke doel was om andere levens stijlen en overlevingstechnieken te observeren en toe te voegen aan de overlevingstechnieken om voor zichzelf te zorgen. Een Reis met een hoofdletter R, waarin men de wereld veranderde door zichzelf te veranderen en in meer dan één opzicht de horizon verlegde.  Bij sommige oude cultuurvolken gaan jong volwassenen soms nog op zo’n zelf-onderzoeksreis. In Australië wordt het een Walkabout genoemd; een overgangsrite die de inwijding naar het volwassen leven markeert.

Terug naar ‘Stardate’ 2018. in onze huidige consumenten maatschappij; is het concept van reizen, ruwweg te verdelen in drie groepen:

  • Een groep van overwegend jongeren; die hun rugzak inpakken en naar verre landen afreizen.
  • Dan is er een groep mensen, die reizen consumeren in de verwachting dat er voor hen gezorgd gaat worden tijdens hun verblijf op de sneeuwwitte stranden, cruise schepen en restaurants tegen redelijke prijzen.
  • Een derde groep houdt een beetje het midden aan; mensen die naar wellness resorts gaan of gaan bergwandelen in de Himalaya’s of de pelgrimstocht naar Santiago gaan lopen; een combinatie van zelf-onderzoek, gebruikmakend van de herbergen en restaurants die in lijn met toeristen-verwachtingen langs de route uit de grond zijn gesproten.

Vóór de opkomst van het moderne toerisme, de 19e en 20ste eeuw, tot ongeveer de vijftiger jaren, maakten de mensen een uitje naar het strand, als men dat kon betalen tenminste;  of men had ‘een buiten’ op het platteland, wanneer men zich nog wat meer kon veroorloven.  Families reisden niet af naar buitenlandse bestemmingen om een weekje in een hotel te zitten. Het waren de kinderen van de rijken der aarde die een ‘Europese Reis’ gingen maken; of de avonturiers die op ontdekkingsreis gingen naar Egypte, Afrika of India.   De meeste mensen echter bleven daar waar ze woonden en gingen naar een attractie in de buurt of op bezoek bij een tante in het volgende dorp. Men ging op reis door het leven zelf.Koningin van Hulpbronnen

Waar een ‘Walkabout’ eigenlijk een metafoor is van die Reis des Levens; kan dat van een vakantie naar een all inclusive hotel, waar men zich onderdompelt in teveel zon, drank en eten, eigenlijk niet gezegd worden.  Sterker nog; het moderne toerisme lijkt meer een vlucht van het leven en de mens zelf; dan een ontdekkingsreis om zichzelf te verrijken (in de niet-materiële zin des woords.)

Met stijgende verbazing, zie ik de programma’s op televisie waarin we jonge mensen te zien krijgen in Griekenland die zichzelf in een coma drinken en vervolgens in het lokale ziekenhuis weer worden opgelapt. Stijgende verbazing enerzijds vanwege de zelf vernietigingsdrang van deze jonge mensen; anderzijds vanwege het feit dat het ons als entertainment wordt aangeboden op televisie. Of zijn die programma’s er om het kijkers-volk te waarschuwen tegen de verleidingen en degeneratie die het menselijk ras bedreigen? Misschien mis ik iets?

Iets geheel anders wat wellicht aan de aandacht van de gemiddelde tourist ontsnapt is de enorme belasting op het milieu; niet alleen door vliegtuigen en vliegvelden, maar ook voor de lokale bevolking die vaak al niet zo rijk zijn; en nu nog meer moeten betalen voor hun dagelijkse boodschapjes omdat de luxe resorts de prijzen opdrijven.   En dan is er natuurlijk het punt van de verspilling bij buffetmaaltijden; terwijl de lokale bevolking misschien te weinig te eten heeft.

Dus…ik weet niet waar iedereen geweest is op vakantie; of het een ‘Walkabout’ is geweest of de verovering van een ligbed bij het hotel zwembad; maar misschien biedt één en ander stof tot overdenking voor de volgende vakantie.

Ingrid Schippers, 4 September 2018

Klik op ‘De Koningin van Hulpbronnen om meer te lezen over de betekenis van de kaart. 

Hoe reflecteert deze betekenis in jouw leven?

Bovenstaande tekst is een vertaling van de wekelijkse blog die ik schrijf en inspreek voor het Engelstalige radio programma voor Internationals, Dutchbuzz, op Den Haag FM, elke dinsdag van 10 tot 11 uur en kan beluisterd worden in het Programme Archive van de Dutchbuzz podcasts, gedateerd 4 September 2018.