Op 21 Maart worden de burgers van Den Haag, net als in alle andere Nederlandse gemeenten; weer gevraagd om te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.  De grote vraag is echter gaan de mensen stemmen? Vertrouwen zij het systeem en haar politici voldoende om ervan uit te gaan dat hun stem gehoord en goed gebruikt  gaat worden ?

Tijdens de vorige verkiezingen, 4 jaar geleden in 2014, ging gemiddelde 54% van de Nederlandse bevolking naar de stembus. Den Haag bleef met 52.9 % achter met 1.1 %  Wanneer ik een politica zou zijn; zou ik willen weten waarom de overige 47,1 % thuis is gebleven.

  • Zijn mensen het vertrouwen kwijt in politieke beloftes?
  • Voelen zij zich over het hoofd gezien; ofwel ‘wat heeft het voor zin om te stemmen?’
  • Wat weten we eigenlijk over de mensen die zich verkiesbaar stellen? Wat is hun politieke agenda? En welk deel van die agenda gaat naar de gemeenschap of dient het politiek belang van de partij of het ego van het gemeenteraadslid?

Misschien is Den Haag wel veel te groot en veel te divers geworden om van bovenaf bestuurd te worden. Misschien zouden de burgers zelf wat meer verantwoordelijkheid moeten krijgen;zowel in het maken van plannen als in de uitvoering ervan.X. Vrijheid van Keuze

Wellicht zou het Haagse gemeentebestuur simpelweg een vragenformulier op kunnen sturen- in dezelfde mail of envelop als de gemeentelijke belastingen- om aan de inwoners te vragen; hoe zij hun geld besteedt zouden willen zien. Ik vraag me af of er dan ook gestemd zou worden vóór een ‘Spui Forum’ of vóór het omhakken van oude bomen op de Scheveningse weg; of vóór het uitgeven van 150.000 euro voor wegspoel en wegwaaibare kunst (of menselijk vandalisme) op het Scheveningse strand.

Ook vanuit een persoonlijke groei perspectief zijn dit interessante vragen; waarvan de antwoorden wel eens heel belangrijk zouden kunnen zijn voor het gemeenschapsgevoel; de wetenschap ‘erbij te horen’. Het is immers één der oudste wetten der evolutie; dat de mens het best presteert; wanneer men eigen verantwoordelijkheid krijgt?  En het meest productief is wanneer iedereen een kans krijgt het eigen potentieel te ontwikkelen?

Idealistisch? Ja Misschien; maar wel een ideaal dat de moeite van het onderzoeken waard is zou ik denken.

Ingrid Schippers, 27-02-2018

Klik op de kaart voor meer achtergrondinformatie over de betekenis.  

De engelstalige gesproken versie van deze blog, is te beluisteren via het Programme Archive van de Dutchbuzz podcasts, in dit geval gedateerd 27 Februari 2018.

Als live radioprogramma is  ‘Dutchbuzz’ , het radio uur voor de internationale gemeenschap,  elke dinsdag te beluisteren van 22.00 tot 23.00 op Den Haag FM.