De wens om de dingen anders te willen is het begin van elke ontwikkeling

Hoe vaak geef jij werkelijk aandacht aan wat je werkelijk wilt, werkelijk voelt en werkelijk denkt? Of sta je s’ochtends op met de lijst van dingen in je gedachten die van je verwacht worden; of waarvan je denkt of het gevoel hebt dat ze van je verwacht worden; of die je van jezelf verwacht?

Zonder het te beseffen laten we onze gedachten, gevoelens en wensen vaak leiden door wat zich vanuit de buitenwereld aandient; van reclame boodschappen en nieuwsberichten tot (andere) ergernissen over misstanden in de wereld; alsof we deel uitmaken van een bepaalde film waarin we een rol te spelen hebben.

Vanochtend echter werd ik wakker en besloot dat het vandaag anders moest. Ik stapte uit mijn rol van begripvolle moeder, vriendin en counselor; had er even geen zin in. Gisteren had ik in de loop van de dag allerlei griepverschijnselen ontwikkeld en vanochtend was er eigenlijk die een enorme behoefte om gewoon in mijn bed te blijven liggen.

Dat overkomt me eigenlijk maar heel weinig. Ik geef er meestal de voorkeur aan bezig te blijven en na te jagen wat ik van het leven verwacht. Wanneer ik mezelf toestemming geef om even een stap terug te doen;krijg ik het gevoel dat mijn hele wezen die kans met zoveel gretigheid grijpt dat ik mezelf een vorm van uitschakel. Het bordje ‘defect’  hangt dan op mijn sociale deur. Ik zeg mijn afspraken af; eet wat er nog in de koelkast ligt (waar soms hele verassende soepjes uit komen) en hou de problemen van anderen even op een afstand. tenzij ze heel acuut zijn.

Vanochtend, toen ik er even de brui aan gaf; keerde ik even helemaal naar binnen en stelde mijn ziel en zaligheid een aantal vragen.

Vraag 1:

‘Hoe vaak doe je dit nou eigenlijk?IX. Meditatie

Hoe vaak vraag ik aan mezelf hoe het met mij gaat. Ik vraag het regelmatig aan mijn kinderen, vrienden en cliënten, maar hoe vaak stel ik de vraag aan mezelf?

Vraag 2:

En áls ik dan aan mezelf vraag hoe het met mezelf gaat; wat zijn dan de antwoorden die naar boven komen?  Welke antwoorden geeft mijn ziel en zaligheid?

Vraag 3:

Tot slot, vraag 3, wat doe ik met de antwoorden die ik krijg? Geef ik ze ruimte of laat ik ze voor wat ze zijn omdat ze op dat moment irrelevant zijn in mijn leven?

De Kluizenaar, een kaart uit de methode card in the Nan Yar- Wie Ben Ik kaarten voor persoonlijke groei; weerspiegeld deze vragen vrij goed. Ik noem het ‘De Meditatie kaart.’

Kijk eens wat het voor jou oproept wanneer je erop klikt; de beschrijving leest en die als gedachte bij je draagt vandaag; voor wat jij met jezelf wil; wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in je leven

 

Ingrid Schippers,

29-03-2018