Heb jij het ook wel dat je in een oud dagboek iets terugleest wat je helemaal vergeten was en waaruit blijkt dat je dingen toen soms beter in de hand had dan je dat nu doet?  Vergeten Wijsheid als het ware. Dingen waar je vroeger naar leefde maar die door de tijd in de vergetelheid zijn geraakt.

Koning van Hulpbronnen

Wanneer je dag in dag uit tussen de bomen leeft is het soms lastig om de veranderingen bij te houden en des te gemakkelijker om afgeleid te worden door de dieren die langslopen; de stormen die getrotseerd moeten worden; om maar niet te spreken van de gretige maatschappij die probeert je om te hakken.  Wat ik wil zeggen met deze metafoor, is dat we soms het zicht verliezen op hoe we ons voorgenomen hadden de dingen aan te pakken, doordat we afgeleid worden door wat er gebeurd in de buitenwereld.

In zekere zin is dat goed. Onze voornaamste taak hier op aarde is om het beste van je leven te maken; en om dat te bereiken is het ook nodig er in de buitenwereld het beste van te maken anders gaan de twee niet samen.  Het probleem met de buitenwereld echter is dat het nogal gulzig is waar het geld verdienen betreft. Dat schijnt vaak belangrijker dan welzijn en een goed leven.

Al deze gedachten kwamen in me op toen ik vanochtend een 4 jaar oud Facebook bericht van mezelf terug zag met de titel:

3 veranderingen om meer energie te krijgen.

Hierin praat ik over:

  • Verwachting: Mag je wel kiespijn hebben als je tandarts bent? 
  • Onderhandelingen: Moet je datgene wat je doet altijd kunnen verdedigen?
  • Observeren: Voor wie doe je het?   

Het lezen van mijn eigen 4 jaar oude advies verbaasde me enigzins.

  • Ik stel namelijk nog steeds verwachtingen aan mezelf en vind dat ik als energy counselor in staat zou moeten zijn om stress op een efficiënte manier af te serveren met de vele technieken die ik daarvoor aangeleerd heb gekregen. Niet erg ontspannen. :( Dus eigenlijk vind ik nog steeds dat een tandarts geen kiespijn zou mogen hebben.  
  • Onderhandelingen: Ik verdedig nog steeds waarom sommige dingen echt nu en zo moeten, terwijl het eigenlijk, – wanneer ik erover nadenk, – een zelf-opgelegd-moeten is.   
  • Observeren: Ik doe nog steeds veel van wat ik doe allereerst om mijn buitenwereld te dienen, in plaats van mijn binnenwereld.  

Nogal een kapitaal inzicht voor iemand die elke dag bezig is met persoonlijke groei. En een goede katte-bel met de drukke feestdagen in zicht, waarin ons hart vol verwachting klopt en waarin het geen kwaad kan jezelf een beetje extra in acht te nemen. Met die gedachte wens ik iedereen een fijne en tevreden komende tijd.

 

Ingrid Schippers 28-11-2017

Klik op de kaart om meer te lezen over de achtergrond. 

De gesproken Engelse versie van deze blog, ‘Forgotten Wisdom’, is te horen in de Dutchbuzz uitzending van 28 November 2017 op Den Haag FM van 22.00 tot 23.00 uur; of in het Programme Archive van de Dutchbuzz podcasts van die datum.

Op deze energy counseling website vind je informatie over de individuele en groepssessies

Lichaamstaal van Levenskracht en de methode Nan Yar- Wie Ben Ik

Cursussen en Persoonlijke Begeleiding