De wereld komt tot rust. Ik kan haar zucht van verlichting bijna horen terwijl ze op zoek is naar een mogelijkheid om te ontspannen.  Steeds intensiever heeft ze miljarden jaren lang rondjes om zichzelf gedraaid. Gedurende de laatste 2 miljoen gaf ze de mens gelegenheid oorlogen uit te vechten, ze  verdroeg vervuiling en misbruik en voedde een toenemend aantal mensen. Temidden van dat al, warmde ze op.

Moeder aarde geeft wat ze te geven heeft, zoals moeders dat doen. Ze ondersteund haar kinderen bij elke stap en geeft haar hulpbronnen onvoorwaardelijk weg aan elke vorm van leven die in haar schoot geboren wordt.

Vanuit evolutionair oogpunt leven we nu in een interessante tijd. Wij komen net uit een periode die bekend staat als het Kali Yuga.

  • Het Kali Yuga begon rond 3100 v. Chr. tijdens een bijzonder constellatie van planeten; en eindigde volgens  Rudolf Steiner in 1899. Andere bronnen houden 2012 of 2020 aan als einddatum en volgens weer anderen gaat het eind in de komende honderd jaar komen

Gedurende het Kali Yuga ontwikkelde de mensheid de eigenaardige gewoonte die  ‘geld verdienen’ werd genoemd. Waar dat op neer kwam was  dat mensen in plaats van dingen te ruilen en te delen; hulpmiddelen en voedingsbronnen aan elkaar gingen verkopen.
Een bijverschijnsel van deze ontwikkeling was dat mensen die te laat waren met investeren in de nieuwe gewoonte van ‘geld verdienen’ daarvoor moesten betalen met hun algemene welzijn omdat zij ondergeschikt werden gemaakt aan de mensen met geld.
‘De rijken’ aan de andere kant begonnen elkaar te bevechten over bezittingen en dreven weg van hun spirituele wortels en het daar normaal gesproken uit voortvloeiende gevoel voor zingeving.
Geld werd een doel in plaats van een middel en de natuurlijke hulpbronnen van Moeder Aarde, die ooit voor alle aard-bewoners waren bestemd, werden exclusief gemaakt voor slechts een kleine groep, die erover ging heersen en aan ging verdienen.

Nou zou je verwachten, dat de mensheid tot bezinning kwam toen het Kali Yuga in de moderne tijd ten einde liep. Cultuurperiodes werken echter anders. Ze werken als getijden; als tsunami’s zelfs. In eerste instantie lijkt het alsof ze zich terug te trekken; maar dan zwellen ze nog één keer op en stromen over hun natuurlijke grenzen heen; de mensheid zonder uitzondering, arm en rijk gelijk, overweldigend; de na-wee van een enorme bevalling en dat ‘ebt’ dan nog een beetje na.

Die na-eb tijd is de tijd waarin we nu leven.  We zijn net uit de overweldigende ervaring gekomen van 5000 jaar geld verdienen terwijl we onze persoonlijke verbinding met spiritualiteit zagen verdwijnen in religieuze instituten die ons gingen voorschrijven wat we mochten ‘geloven’.

  • Aangezien we nog midden in de tsunami zitten is het voor de meeste mensen nog moeilijk de nieuwe tijd te zien.  Toch zijn er al mensen die op zoek zijn naar die vreemde nieuwe wereld, naar een nieuwe manier van leven en nieuwe beschaving en dapper daar gaan waar nooit eerder iemand is geweest. 

Zij die nog vast willen houden aan de oude manieren van leven, doen nog een poging verandering tegen te houden en verzamelen nog meer van de materie die hun levensstandaard weerspiegelde, vasthoudend aan oude gewoonten, onbewust van het feit dat de tijden aan het veranderen zijn en nieuwe manieren van leven zich aandienen.XXI. De Wereld

Nu is het aan de totale mensheid om de betovering van de materiële rijkdom, gecreëerd door marketing mensen, advertentie campagnes en de politiek, te verbreken. Het is tijd om dankbaar te zijn voor wat de wereld te bieden heeft in plaats van haar te misbruiken. Tijd om de decadentie te ontmaskeren die als kanker het systeem ingroeide. Tijd om te stoppen met over-consumeren en alleen datgene te kopen wat we nodig hebben en wat gezond voor ons is. Tijd om de cruise schepen te verbannen die de zeeën vervuilen en tonnen prima en duur voedsel overboord gooien en daarmee de walvissen die de voedselstroom volgen vermoorden met hun schroef.. Tijd voor de supermarkten om te stoppen met stomme vervuilende plastic speeltjes die ze ‘weggeven’ om meer te verkopen en de consumenten doen geloven dat ze ‘geen geld’ kosten.

Elders in de wereld zien we het verhaal van veelal kinderen en jong volwassenen, die na generaties van armoede nog steeds onvoldoende middelen hebben om een leven op te bouwen en afhankelijk blijven van liefdadigheid. De mensheid is hen een toekomst verschuldigd. Het woord liefdadigheid zou overbodig moeten zijn. Het zou normaal moeten zijn voor iedereen om een normaal leven te kunnen leiden; om te eten wat men aan voeding nodig heeft; om die kleding te hebben waar men behoefte aan heeft. Géén hoge hakken, kaviaar en dure auto’s; die zijn zóóó ‘Kali Yuga’

Na haar miljoenen jaren van evolutie heeft moeder aarde nog een tijdje te gaan met haar kinderen. Waarschijnlijk deden we het beter in onze Jagers- en Verzamelaarstijd; toen we in stammen leefden. Wellicht hadden we de nodige schermutselingen onderling, maar als ‘roedels’ in de natuur begrepen we tenminste de Kunst van het Delen en Samen Overleven

Wil één het goed hebben; dan moeten we het allemaal goed hebben.

De kans om te veranderen is gearriveerd. We kunnen het simpelweg oppakken door verantwoordelijkheid te nemen over ons eigen leven, binnen de grenzen van onze eigen ethiek en de hebberige op materie gerichte politici, grote industrieën en die rijken der aarden die op uiterlijkheden afgaan en dingen exclusief voor zichzelf willen hebben, zelf te laten uitzoeken hoe ze het gaan bolwerken zonder de macht die ze altijd hadden.

Alleen wie snapt dat moeder aarde er voor ons allemaal is, snapt het.

Het is tijd voor verdere (r)evolutie; tijd om de ring in de berg der verdoemenis te gooien; tijd om samen met de wereld tot rust te komen.

En over 100 jaar in het jaar 2120, wordt herdacht hoe het jaar 2020 de geschiedenis is in gegaan als het jaar van de Bewustwording.  Men zal het aanmerken als het begin van het besef

  • dat het vreemd is om op ‘all inclusive’ vakanties te gaan, terwijl de mensen die het hotel schoonhouden nauwelijks kunnen rondkomen van wat ze daarmee verdienen.
  • dat het belachelijk is om voor een plekje aan een ver hotelzwembad de lucht de vervuilen met een veel te goedkope vlucht terwijl de CO2 uitstoot dringend afgebouwd moet worden.
  • dat het onwenselijk is om kinderen computer spelletjes te laten spelen waarin je levende wezens moet afschieten.
  • dat het houden van dieren in de bioindustrie een misdaad tegen de evolutie zelf is.

Ze zullen zeggen ‘het jaar 2020 was het jaar waarin mensen begonnen te beseffen

  • dat ze in een dolgedraaide consumptie molen zaten en geregeerd werden door materiële verblinding
  • dat er meer was om voor te leven dan het kopen van spullen waar je al vele keren eerder een net iets andere versie van had gekocht;
  • dat het vreemd was om met miljoenen tegelijk naar dezelfde gewelddadige televisie series te kijken of naar programma’s waarin werd getoond hoe mensen uit hun huizen worden gezet of schuldeisers buiten de deur moeten houden

Over 100 jaar… wanneer de tsunami van het Kali Yuga zich eindelijk definitief heeft teruggetrokken.

 

Ingrid Schippers

The Hague,  20 Maart 2020

Klik op ‘De Wereld’ om meer te lezen over de betekenis