Ik riep al 30 jaar geleden dat de ziektekosten verzekeraars zich een hoop geld zouden kunnen besparen wanneer ze lessen in ontspanningstechnieken, lichaamswerk en massage therapie zouden vergoeden. In onze gaan, gaan, gaan maatschappij, geven we echter nog weinig krediet aan het vermogen om te ontspannen. We mogen dan zo nu en dan gaan joggen of naar de sportschool gaan, of misschien zelfs één of twee yogalesjes doen per week, maar op een grassprietje kauwen terwijl we in het gras langs de rivier liggen is een vergeten kunst.  Dit, terwijl ontspanning het schoonheidsslaapje van moeder natuur is; en cocooning dé manier om het oude langzaam los te laten en voor te bereiden op wat komen gaat.

Ik denk, dat de mens in de jagers-en verzamelaars tijd, zo’n 5000 +  jaar geleden; toen het najagen van geld en het volgen van de laatste trends en de hersenspoel-methodes van de sociale media en televisie nog geen prioriteit hadden; dat de mens toen veel meer in harmonie met zichzelf en de natuurlijke ritmes leefde dan nu, en daardoor ook meer in harmonie met de buitenwereld; die we nu vaak als een bedreigend iets ervaren.

In dat opzicht zorgt de moderne technologie van vandaag de dag voor een separatie van het Ik-bewustzijn. Het plaatst een glazen wand tussen de mens en buitenwereld door middel van een computerscherm en woordenwisselingen van maximaal 160 lettertekens.  De paar woorden die tegenwoordig iets verduidelijken zeggen naar mijn gevoel soms net zoveel als iemand met een blinddoek om die gevraagd is een schilderij te beschrijven.  De moderne manier van communiceren filtert het echte leven als door een trechter. 24 uur per dag worden we beïnvloed zonder het zelfs maar op te merken.Koning van Hulpbronnen

Wie heeft nu echt, in het échte leven wel eens de ervaring gehad dat het rijden in een bepaalde auto of het gebruiken van een bepaald wasmiddel  het zelf-bewustzijn verruimt?  Misschien hadden de oude volkeren het ondanks de ‘vooruitgang’ of ondanks het gebrek aan een steeds groeiende economie in dat opzicht wel wel beter dan nu. Sterker nog misschien hadden ze het misschien wel beter dankzij de afwezigheid  van een bloeiende economie en een gebrek aan vooruitgang.

In de oude tijd kon de mens zich nog spiegelen aan de natuurlijke habitat.  Het heeft zijn redenen waarom yoga oefeningen vernoemd zijn dieren. Toen ze werden uitgevonden,  – de oefeningen werden pas 5000 jaar geleden voor het eerst te boek gesteld, maar bestonden al lang daarvoor,- namen de mensen nog de tijd om te observeren en de natuurlijke ritmes en energie stromen waar te nemen.  Zij voorvoelden nog wanneer het weer ging veranderen. Tegenwoordig checkt men dat op de buienradar zonder zelfs maar eerst naar buiten te kijken.  Ze integreerden ontspanning in hun dagelijkse bezigheden, net als de dieren waarmee ze samenleefden. Wanneer iemand tegenwoordig iets ‘als een beest’ doet heeft dat alleen een negatieve lading.

Excuus wanneer ik een beetje los ga hier. Natuurlijk gaan er ook dingen goed in de wereld van vandaag. Toch vindt ik dat we nog een beetje beter zouden moeten zoeken achter het (televisie) scherm van de illusie, computerspelletjes ende illusoire wereld van de reclame.  De knop van dat verslavende leven  eens uit zetten , – zoals Tibetaanse leraar Sogyal Rinpoche het zegt;

het compulsief najagen van dwangmatige activiteit, zodat er geen ruimte overblijft voor de dingen die er werkelijk toe doen.

Ga een keertje langs de rivier liggen, kauwend op een strootje. Rol je op in een winterjas, ga op het strand zitten en kijk naar de zee; dat soort dingen….

Ingrid Schippers, November 7 2017

Klik op de kaart om meer te lezen over de achtergrond ervan. 

De gesproken Engelse versie van deze blog, ‘Sinterklaas & Santa Claus’, is te horen in de Dutchbuzz uitzending van 7 November 2017 op Den Haag FM van 22.00 tot 23.00 uur; of in het Programme Archive van de Dutchbuzz podcast van die datum.

Op deze energy counseling website vind je informatie
over de cursussen en individuele begeleiding van

Lichaamstaal van Levenskracht en de zelf coachings methode Nan Yar- Wie Ben Ik