Een gewaardeerde Energy Medicine collega inspireerde me onlangs enorm door een bericht te publiceren van NOS.nl  waarin wordt getoond hoe 5 Amerikaanse ex-presidenten, Bush Jr en Sr, Carter, Obama and Clinton, hun medewerking verlenen aan een benefiet actie  ten bate van de betrokkenen bij de orkanen Harvey, Irma and Maria.

De gedachte van deze 5 ex president om bij elkaar te komen is naar mijn idee brilliant. Ze lieten zichzelf zien zoals ze nu zijn, kwetsbaarheden en charisma incluis.

  • Bush Sr, die op het toneel stond ondanks het feit dat hij door de ziekte van Parkinson nauwelijks kan reageren;
  • Bush Jr, die ik nooit bewonderd heb om zijn politiek maar die wel het lef heeft getoond zich publiekelijk af te zetten tegen zijn huidige collega republikeinse president.
  • Carter, die ik eigenlijk pas na zijn presidentschap ben gaan waarderen
  • Clinton, van de ambitieuze Clan Clinton die de aandacht van de wereld wist vast te houden terwijl hij aan één van de grootste politieke schandpalen ooit werd genageld.
  • En dan natuurlijk Obama, waar ik alleen maar respect voor kan hebben.

De huidige president van de Verenigde Staten verscheen alleen op het witte doek. Te tijde van Obama zou dat anders zijn gegaan, maar misschien werkte dit op een bepaalde morbide manier wel betere. Meneer Trump, ik zal zijn naam één keer noemen, moest wel op verschijnen dankzij 5 ex-presidenten  die acte de presence gaven. Als het aan hem gelegen had, was het gebleven bij waar hij voor bekritiseerd werd en waren de mensen van Puerto Rico aan hun lot overgelaten.  Nu moést6 van Gaven hij de steun van zijn voorgangers wel prijzen en als voorbeeld dienen voor de Amerikaanse saamhorigheid om mensen in nood de helpende hand te bieden.  Een briljante zet tegen het heersende narcisme en eigenbelang.

Op het gebied van persoonlijke groei heeft het me ook wat geleerd. want hoewel ik redelijk bekend ben met het mechanisme van vergeving en de andere wang toekeren ten opzichte van hen die het me lastig maken in het leven; vindt ik het nog altijd pittige uitdaging om aardig te zijn tegen mensen aan wie ik een hekel heb.  In plaats daarvan keer ik hen de rug toe en vermijdt enige vorm van uitwisseling.

Wat de Bushjes, Carter, Clinton en Obama hier hebben gedaan is precies het tegenovergestelde. Zij doen iets aan de impasse door vrolijk de ring in te stappen en te zeggen: “Hallo, wij komen een handje helpen”

Eigenlijk zouden we dat allemaal moeten doen. Gewoon wegwuiven wat onze wereldleiders willen dat we denken en doen, – namelijk niets- ; koffers pakken en gewoon doen wat nodig is; in plaats van de wijzen naar hen die niet doen wat nodig is.

Iets om over na te denken misschien. Voor wie inspiratie wil: klik op de link boven in deze blog en kijk naar het NOS.NL nieuwsbericht over de Amerikaanse presidenten.  En laten we elkaar dan vooral NU omarmen.

Ingrid Schippers, October 24 2017

Deze blog werd in de Engelstalige gesproken versie uitgezonden ter afsluiting van het programma voor internationals ‘Dutchbuzz’ van 24 Oktober op Den Haag FM

Klik op de ‘Het Liefdesdeeltje” voor meer achtergrond informatie