Verwarm het hartgebied tot een aangename temperatuur is bereikt.
Terwijl je dit doet verzamel je alle vergevingsgezindheid die in jezelf te vinden is, en vermengt dit met dankbaarheid en zelf-waardering naar smaak.

Kneed dit mengsel met alle liefde die je in je hebt, zolang je maar wilt, terwijl je aan positieve dingen denkt. Wentel deze gedachten door je gevoel, je angsten, je verwachtingen, je verwijten en andere menselijke ingrediënten die tijdens dit proces bij je opkomen.

Verwijder vervolgens de verwijten en donkere gedachten die je tegen komt.
Hou in gedachten dat verwijt en het onvermogen om te vergeven, de chemie blokkeren die nodig is voor jouw helingsproces.
Plaats het aldus ontstane mengsel op een warme plek en laat het rijzen zolang als nodig is. Hoe meer het recept rijst, des te succesvoller je healing.

Plaats dan de ingrediënten in je ‘derde oog’, tussen de wenkbrouwen, terwijl je beide handen als kopjes over je hart plaatst. Je ellebogen wijzen naar beneden en je schouder- en armspieren zijn ontspannen.
Maak je gezichtsuitdrukking zacht, ontspan je kaakspieren en roep een innerlijke glimlach op.
Adem lekker diep in, zodat je buik en ribbenkast uitzet en stel je voor hoe de vergevingsgezindheid, dankbaarheid en zelf-waardering op die inademing naar binnen stromen.
Wanneer je uitademt, laat je op de stroom van je uitademing alles los, waarvan je niet wilt dat het op dit moment deel uitmaakt van je leven.

Observeer de smaakschakeringen, geuren and veranderingen die zich in je gedachtenwereld afspelen. Kijk waar ze je heen voeren en neem vooral de tijd. Vertrouw erop dat ademen iets is wat vanzelf gaat en niet gedirigeerd hoeft te worden; of het nu de in- of de uitademing betreft of de pauzes daartussenin, want elke ademronde kent vier fases:

  • Inademing (Puraka)
  • De pauze tussen in- en uitademing.(Abhyantara Kumbhaka)
  • Uitademing (Rechaka)
  • De pauze tussen uit-en inademing.(Bahya Kumbhaka)

Voeg nu ook de mensen toe met wie je dit recept wil delen; hen die je dierbaar zijn, maar ook hen van wie je denkt, dat ze het op dit moment wel eens nodig zouden kunnen hebben, de kunst van het delen, ook met mensen die jou gekwetst hebben of die jij wellicht gekwetst hebt, ook wanneer dat te goeder trouw was.

Sprenkel, terwijl je inademt, je mengsel van dankbaarheid, vergeving en zelfwaardering over je intenties, laat het even inwerken en laat dan op een uitademing alle verwijten en gevoelens van ontevredenheid los, die wellicht naar binnen zijn geglipt bij het verzamelen van je gedachten.

En elk keer… wanneer je je angstig voelt, boos bent op de wereld of op jezelf, op iemand anders of een ander ingredient in je leven wilt helen, maak dan dit mengsel klaar en herhaal de stappen zoals hier boven vermeld.

Met Liefde

Ingrid Schippers

Deze blog is vertaald uit het Engels, waar het op 24 November 2015, de wekelijkse eindnoot vormde voor het radioprogramma Dutchbuzz op Den Haag FM, elke dinsdagavond van 10 tot 11 uur s’avonds.
Voor de engelse versie scroll je terug naar boven en klikt op ‘en’ rechtsboven in de hoek.
De opgenomen blog is te beluisteren via het Dutchbuzz podcastarchief.: 24 November 2015.