De moderne maatschappij is een veeleisende plek om in te leven; met een breed scala aan overweldigende ervaringen die op de loer liggen. Om ons tegen de stress hiervan te beschermen, heeft moeder natuur het menselijk lichaam een ingebouwde stress beschermer meegegeven; een energiebaan die door het lichaam loopt en energie transporteert. Dit systeem staat bekend als ‘De Drievoudige Verwarmer’.  Het wordt actief zodra er gevaar dreigt aan de horizon.

De drievoudige verwarmer stamt nog uit de tijd dat we  jagers en verzamelaars  waren en wat extra adrenaline nodig hadden wanneer we beslopen werden door een sabeltandtijger, of op mammoetjacht moesten gaan.  De Drievoudige Verwarmer functioneert tegenwoordig eigenlijk nog precies zo als 10.000 jaar geleden.  Het verschil is echter dat de sabeltandtijger inmiddels uitgestorven is en we onze mammoet tegenwoordig in de supermarkt kopen.  De Drievoudige Verwarmer staat echter nog steeds klaar om bedreigingen van ons af te slaan; en ziet veel van wat ons in de huidige maatschappij omringt als een reden om actief te worden; zoals:

  • kunstmatige zoetstoffen, conserveringsmiddelen en kleurstoffen in het eten.
  • overvol openbaar vervoer
  • berichten van ‘mijn belastingdienst’.
  • ondermijnende relaties
  • financiële uitdagingen
  • voortdurende blootstelling aan vervuiling (zowel zichtbaar als onzichtbaar zoals de straling van draadloze systemen, mobiele telefoons,computers)
  • Nieuwsberichten over natuurrampen, terroristische aanslagen; ook wanneer ze ver van je bed plaatsvinden.

9 van Uitdagingen
Daarnaast is het zo dat in de jagers-en verzamelaars tijd de mammoet op een goed moment op een vuurtje lag te roosteren; en dat de sabeltandtijger het op zeker moment voor gezien hield en ging slapen. De drievoudige verwarmer kon zichzelf dan uitzetten en ontspannen.

Tegenwoordig komt dat nog maar zelden voor. De jagers en verzamelaars van de moderne tijd staan constant onder druk om te presteren; in levensonderhoud te voorzien; naar nieuws uit de hele wereld te kijken. Zonder dat we het zelfs maar doorhebben, staan we heel wat van de beschikbare 24 uur per dag op scherp. Hierdoor trekt de drievoudige verwarmer voortdurend energie van de algemene voorraad die het lichaam tot haar beschikking heeft en ontneemt als zodanig energie van andere energiebanen die andere lichamelijke functies bedienen. In het ergste geval kan dit tot algemene uitputting (burn out) leiden.

Het goede nieuws is dat je gerichte stappen kan ondernemen wanneer je je eenmaal bewust wordt van het mechanisme van de Drievoudige Verwarmer. Oefeningen om te aarden, yoga, tai chi, chi gong, de natuur opzoeken, televisie-loze avonden; bewust koken, bewust leven; het helpt allemaal om weer met beide voetjes op de grond te komen en aan de Drievoudige Verwarmer te laten weten dat het tijd is om te ontspannen.

Voor meer kan je een kijkje nemen op mijn pagina  en workshops over de lichaamstaal van levenskracht

Ingrid Schippers, 06-02-2018

Klik op de kaart voor meer achtergrondinformatie over de betekenis.  

De engelstalige gesproken versie van deze blog, is te beluisteren via het Programme Archive van de Dutchbuzz podcasts, in dit geval gedateerd 06 Februari 2018.

Als live radioprogramma is  ‘Dutchbuzz’ , het radio uur voor de internationale gemeenschap,  elke dinsdag te beluisteren van 22.00 tot 23.00 op Den Haag FM.