Herken je dit? Wanneer je eens goed voor jezelf wilt zorgen, zoek je dat vaak buiten jezelf.
Een dagje weg, een korte vakantie; om er even ‘uit’ te zijn.
Maar waaruit…kan je je afvragen.

Zou het niet beter zijn de verandering in jezelf te zoeken? Een andere houding aan te nemen ten opzichte van je dagelijkse activiteiten? De energie die je elke dag weer investeert om datgene te doen wat er van je verwacht wordt; of wat je denkt dat er van je verwacht wordt; of wat je van jezelf verwacht, anders toe te passen?

Wordt je wel eens geplaagd door de vakantie-blues? Dat gevoel dat het zo fijn is geweest om de tijd aan jezelf te hebben, dat je eigenlijk niet meer terug wil naar de dagelijkse tredmolen en bij thuiskomst meteen weer in de reisgidsen gaat bladeren?
Wat zou je kunnen doen om dat vakantiegevoel te importeren in het dagelijks leven?

Als inwoners van de snel-bewegende hedendaagse consumptie maatschappij, worden we voortdurend voortbewogen door stress. De adrenaline giert door het lijf en je gaat ervoor. Dit kan zelfs als ‘lekker’ ervaren worden, omdat de verantwoordelijke stress hormonen ook zorgen voor een goed gevoel.

Op zich is stress een gezonde natuurlijke reactie van het lichaam om in de actie te kunnen komen; een systeem wat we al sinds het prille begin van de mensheid bij ons dragen.

In de jagers en verzamelaars tijd, moesten we wel de sabeltandtijger kunnen ontlopen of op het eten kunnen jagen. Maar dat deed de mens 5000 + jaar geleden niet de hele dag door.

Er was geen 70-80 urige werkweek ‘sabeltandtijger ontlopen'; evenmin als de er noodzaak materiële zaken na te jagen waarvan ons door reclames wordt verteld dat we niet zonder kunnen; de zogenaamde hebbe-dingen.

Maar hebbe we die dingen nou echt allemaal nodig? Wat brengen ze ons eigenlijk? Rust en Regelmaat? Tijd voor jezelf? Kan je eindelijk ontspannen wanneer je een hip t.v. toestel hebt, waar je het laatste nieuws op kan zien of de laatste actiefilm?
Of is de balans is soms ver te zoeken? En als je niet oppast, ben je voor je het weet, alweer aan vakantie toe.

Is het misschien een idee om te doen wat onze voorouders deden en zelf-zorg in het dagelijks leven te integreren? De jagers en verzamelaars gingen zeker niet de hele dag jagen. Ze namen rust en zorgden dat er tussen de marges van wat er van ze verwacht werd, ruimte was om goed voor zichzelf te zorgen.
Ook hierin moesten ze wel, want men moest voorkomen in plaats van genezen. Er waren nog geen asperientjes die je even snel kon innemen voor de vergadering begint of voordat de kinderen weer uit school komen. En onze voorouders gingen er zeker niet even een paar dagen tussenuit.

Goede zelf-zorg kan al heel simpel beginnen door bijvoorbeeld niet meteen uit bed te springen na het wakker worden, maar even de tijd te nemen, zoals je op vakantie zou doen. Lekker uitrekken. Nadenken over wat je gedroomd hebt, Rustig opstaan. Ontbijtje klaarmaken Even uit het raam kijken. Je omgeving in je opnemen. Een paar momenten voor jezelf nemen, en er vooral aan denken dat gedurende de dag nog een paar keer te doen.

Een andere aanrader is: Onthaasten. Ben je te laat? Dan ben te laat! Je daar druk over maken lost het probleem niet op. Veel in onze maatschappij is gebaseerd op de verwachting van een ander en het beantwoorden van de verwachting van een ander. Dit, terwijl het juist zo belangrijk is om in jezelf te investeren en de tijd voor jezelf te nemen.

En ‘om de tijd te nemen’ hoef je geen bepaalde ‘hebbedingen’ aan te schaffen.
Het is gratis en voor niks en altijd beschikbaar.
Het is de kunst van zelfzorg.