Gezondheidszorg zo oud als de mens

In onze jagers en verzamelaars tijd, zo’n 5000 + jaar geleden, waren er nog geen aspirientjes, anti-rimpelcremes of andere wetenschappelijke uitvindingen om de symptomen van onbalans in het lichaam of gevoelsleven mee te compenseren.
De ‘oer’ mens is in dat opzicht, een groot deel van zijn/haar ontwikkelingsweg afhankelijk geweest van het zelf-helend vermogen van het lichaam, ondersteund door kruiden en voedingsmiddelen die de natuur te bieden had.

Het natuurlijk aanwezige helend vermogen van het lichaam

Gelukkig is het menselijk lichaam niet on-bevoorraad op de aarde gezet. Het kent tenminste 9, nu bekende energiesystemen die collaboreren in het onderhouden van de natuurlijk aanwezige levenskracht.
Een groot deel van deze ‘technieken’, zijn bewegingen die we onbewust maken.

Rekken & Strekken.

Een simpel voorbeeld is de natuurlijke tendens van het lichaam zich uit te willen rekken na rust.
In de dierenwereld zien we dit nog veel gebeuren. Denk aan de kat of hond die zich uitrekt.

In onze huidige mensen maatschappij komt deze natuurlijke techniek veel minder voor. Je ziet maar zelden passagiers van een intercontinentale vlucht, zich na een lange reis eens lekker uitrekken. En jij? Rek jij je s’ochtends nog uitgebreid uit voordat je opstaat?
Dit terwijl die uitrekken van het lichaam niets anders is als het weer ‘opstarten’ van de ingedommelde energiebanen van het lichaam.

De Kunst van het geeuwen

Een andere bekend fenomeen, wat we in onze moderne cultuur onderdrukken, omdat we het als ‘onbeleefd’ of als een teken van verveling zien, is de natuurlijke respons van het lichaam om te geeuwen.

Een leuke test voor jezelf is om eens goed te geeuwen en te kijken waar je dat nou precies voelt en wat er gebeurt in je lichaam na een goeie geeuw. Probeer het maar eens.

‘Geeuwen’ is een natuurlijke manier van het lichaam om twee hoofd energiebanen (de centrale meridiaan en het gouverneursvat), die elkaar achter in de keel ontmoeten, weer goed met elkaar te verbinden. Die hoofd- energiebanen staan op hun beurt weer in verbinding met 12 andere energiebanen in het lichaam;  meridianen die elk verbonden zijn met een orgaan. Door het ‘aanzetten’ van de hoofdschakelaar, wordt ook de daaraan verbonden overige bedrading weer van energie voorzien.

De handen als magneten voor energie

Je hand leggen waar het pijnlijk is, is ook een natuurlijk manier om energie te brengen naar dat deel van het lichaam wat het op dat moment nodig heeft.

Of de vroegere jagers en verzamelaars zich echt bewust waren van deze technieken is vooralsnog een onbeantwoorde vraag. Wel is het frappant dat op het in de Alpen gevonden 5000 + jaar oude ingevroren lichaam van een man,  (beter bekend als Ötzi), tatoeages zijn gevonden die precies overeenkomen met de acupressuurpunten van bepaalde meridianen; punten die bijvoorbeeld ook toegepast worden in de oude Chinese acupunctuur die ook een meer dan 5000 jaar oude geschiedenis heeft en tot op de dag van vandaag wordt gebruikt om het zelfhelend vermogen van het lichaam te meten en te stimuleren.

De wedergeboorte van oude wijsheid

Veel van deze oude kennis wordt op dit moment herontdekt. Wat een jaar of 70 geleden slechts bij enkele pioniers en wereldreizigers bekend was; yoga, acupunctuur, energie technieken uit oosterse gevechtsporten, mantra’s, mudra’s, massagetechnieken en filosofieën, zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse westerse maatschappij.
Kennelijk zijn we bezig met een herontdekking, een re-naissance van oeroude technieken die ons al heel lang geleden op de been hielden.

Eén van de pioniers op dit gebied is de Amerikaanse schrijfster en leraar, Donna Eden, die zichzelf genas met de in haar boek ‘Energy Medicine’ beschreven technieken.
Met haar echtgenoot, de psycholoog David Feinstein, staat ze al bijna 4 decennia op de bres om, zoals Donna en David het zelf zeggen, ‘de frequentie van de planeet te verhogen’.

Het is geen toeval dat juist op dit moment in de mensheids ontwikkeling, oude natuurlijke helings technieken weer herontdekt en toegepast worden; het wordt tijd dat we onze ideeën over gezondheid en genezing, over delen en herverdelen, over ondersteunen en verantwoordelijkheid nemen, een andere wending geven. In die context, zijn persoonlijke groei en lichaamsethiek, wat goed voor jezelf zorgen is, onverbrekelijk met elkaar verbonden.

Net zo min is het toeval, dat er steeds meer kritiek klinkt op medicatie die symptomen onderdrukken in plaats van ze te zien als handvatten om uit te vinden wat er gedaan kan worden aan de achterliggende oorzaak.

Lichaamstaal van Levenskracht

Van oorsprong ben ik Yoga docent. In 2002 ben ik begonnen de technieken van Donna Eden in mijn Yoga lessen te integeren. Ik raakte daar zo mee verbonden dat ik de revisies heb mogen vertalen van de nieuwe editie van Energy Medicine uit 20o8. Het resultaat hiervan is de Nederlandse versie (2012) ‘Werken met energetische geneeskunde’ van Gottmer uitgeverij.

In de Lichaamstaal van levenskracht sessies, combineer ik energy medicine en acupressuur technieken van Donna Eden, met oefeningen vanuit de Yoga, Qi Gong en Tai Chi, waaruit elke deelnemer geheel naar eigen vermogen en inzicht die dingen selecteert en toepast, die voorzien in de persoonlijke dagelijkse energie behoefte en ondersteuning van het zelf-helend vermogen van het lichaam.
Zowel de individuele- als groepssessies ‘Lichaamstaal van levenskracht’ dienen als doorgeefluik van eeuwenoude natuurlijk aanwezige lichaamstechnieken.