De Meridianen vormen al sinds oude tijden – toen de mens nog volledig afhankelijk was van wat moeder natuur te bieden had – een toegangspoort tot het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Verbonden met de organen en de beruchte ‘vecht, vlucht of bevries’ reactie, speelt elke meridiaan een rol in de energiehuishouding en is met simpele oefeningen, affirmaties en de electromagnetische energie van de handen aan te sturen en te reguleren; een vorm van lichaamsbewustwording die op elk gewenst moment door de rechtmatige eigenaar van het lichaam ingezet kan worden.

Al sinds jaar en dag maken de Traditionele Chinese Geneeskunst en oosterse tradities zoals Yoga en vechtsporten, bewust gebruik van dit energetische  transportsysteem, dat in samenhang met voeding en andere factoren, geheel autonoom levenskracht naar alle uithoeken van het lichaam stuurt en daarmee alle denkbare fysieke organen, functies en stelsels ondersteunt en op verschillende manieren herkenbaar maakt.

Dit effect wordt verstrekt door simpelweg aandacht te geven aan de energetische processen die zich via de energiebanen afspelen.

In de Pelgrimcirkel : ‘De Meridianen Spelenderwijs’ worden de achtergronden van  dit natuurlijk aanwezige systeem, dat 24 uur per dag beschikbaar is,  nader belicht.

De Meridianen en hun Biologische Klok.

 • Het functioneren van het fysieke lichaam wordt ondersteunt door ongekend veel energetische en fysieke systemen die elk moment precies weten wat hen te doen staat. Door je bewust met deze energieën te verbinden,  ondersteun je het zelfhelend vermogen.
 • De 24-uurs meridiaan-klok specificeert 12 energiebanen, ingedeeld in blokken van 2 uur. In het midden van de klok staan de twee hoofd-toevoerwegen van Yin (aarde) en Yang (Kosmos)energie; respectievelijk de Centrale Meridiaan (aarde) het Gouverneursvat (kosmos).
  De Centrale Meridiaan, is met de handpalmen te volgen langs voorkant van het lichaam, vanaf de wortel van de wervelkolom tot aan de onderlip.
  Het Gouverneursvat  is met de handpalmen te volgen langs de rug, vanaf het stuitje, over de wervelkolom naar boven; een lijn die weer opgepakt door met de handen over de schoudertje gaan; door over het midden van hoofd en gezicht tot aan de bovenlip.
 • De 12 meridianen van de klok zijn vervolgens verdeeld in 6 Yin en 6 Yang Meridianen. In de afbeelding van de meridiaan-klok bij deze blog  staan Yin energiebanen aangegeven in rood en Yang in blauw. 
  De Yin meridianen lopen doorgaans vanaf de voeten via de voorkant van het lichaam naar boven en vanaf de romp via binnenkant van de armen naar de handen;
  De Yang meridianen lopen doorgaans van hoofd naar voeten over de achterkant van het lichaam en vanaf de buitenkant armen vanaf handen naar de romp.
  Een uitstekend overzicht met tekeningen van de loop en begin-en eindpunten van de meridianen, is terug te vinden in het boek ‘Werken met energetische geneeskunde’ van Donna Eden, waar deze methode ook vandaan komt. (zie: ‘inspiratiebronnen)
 • Het deel van de meridianen dat in ‘de meridianen spelenderwijs’ besproken wordt, is het zogenaamde ‘uitwendige’ deel, ofwel de delen die met de handpalmen te volgen zijn.  Intern lopen de meridianen nog door naar hun organen en stelsels.
 • Op zich is het volgen van het meridianen eenvoudig in de zin dat het beginpunt van elke volgende meridiaan altijd in directe omgeving ligt van het eindpunt van de voorgaande meridiaan. Er is dus sprake van een vloeiende beweging.
 • De volgorde van de 12 blokken van 2 uur van de meridiaan-klok is (zie ook afbeelding): Maag (07.00-09.00), Milt (09.00-11.00), Hart  (11.00-13.00), Dunne Darm (13.00-15.00), Blaas (15.00-17.00) , Nier (17.00-19.00), Hartbeschermer  (19.00-21.00) Driewarmer (21.00-23.00), Galblaas (23.00-01.00), Lever (01.00-03.00) Long 03.00-05.00 en Dikke Darm (05.00-07.00)
 • Er zijn verschillende startpunten mogelijk voor het volgen van alle meridianen in één vloeiende beweging. De tijden in de meridiaan-klok geven aan op welke momenten de stroom in een meridiaan relatief het sterkst is. De flow in de daartegenover liggende meridiaan (12 uur tijdsverschil) is dan relatief  het minst sterk. Als startpunt wordt doorgaans op het tijdsblok ingestapt van de meridiaan die het meest actief is op het moment dat je de oefening doet. De Miltmeridiaan, die in liefdevolle Yin energievoorziening voor het hele lichaam voorziet of de Longmeridiaan, die hetzelfde doet met de Yang energie (adem), zijn echter ook prima startpunten ongeacht het tijdsstip waarop de meridianen gevolgd worden.
 • Het complete wegennet van de meridianen ligt altijd klaar. Er kan op elk moment dat daar behoefte aan is op’ ingelogd’ worden. Hoe vaker je de meridianen volgt en bevestigd, des te ontvankelijker wordt het fysieke lichaam voor de kwaliteiten van de energiebanen.
 • De meridiaan klok is als een tuinslang die in 12 stukken aan elkaar gekoppeld zit, waar een heel leven lang ‘water’ doorheen stroomt. Het kan voorkomen dat een bepaalde meridiaan binnen die kringloop even meer energie nodig heeft dan de rest; dan wordt aan de voorgaande meridiaan extra energie onttrokken en aan de meridiaan die er op volgt minder doorgegeven.Dit zijn de momenten waarop je zelf kan ‘spelen’ met de meridianen door die extra energiebehoefte te temperen of de voorgaande of opvolgende energiestroom te versterken.
 • Het kan ook zijn dat er een ‘knak’ in een bepaald deel van de tuinslang zit en er een verstopping ontstaat waardoor bij de volgende meridiaan minder energie binnen komt en de energie zich in de voorgaande energiebaan ophoopt. Je strijkt dit heel simpel gezegd weer glad, door de energiestroom met de handpalmen weer gelijkmatig over alle twaalf delen van de 24 uurs klok te verdelen.
 • Aan elke Meridiaan zijn bepaalde eigenschappen en daarbij passende emoties verbonden. Deze worden op een positieve manier bevestigd met affirmaties. Het volgen en affirmeren van de meridianen is als een lichaamsgebed, een moment van bezinning, aarding en bevestiging van levenskracht.

 

Het affirmeren van de Meridianen 

Het lichaamsbewustzijn en de stroom van de energieën daarin wordt nog eens bevestigd wanneer je er een affirmatie aan toevoegt. Elke meridiaan is drager van een eigen energetische kwaliteit en emotie. De positieve kanten hiervan staan verankerd in 14 affirmaties, oorspronkelijk gecreëerd door Susan Shanley, en in 2011 gepubliceerd op de website van Eden Energy Medicine.

In de afbeelding van de Meridiaanklok, staan de affirmaties in een Nederlandse vertaling

 

Inspiratie bronnen: 

Werken met energetische geneeskunde, Donna Eden met David Feinstein, ISBN 9789304528  Uitgeverij Altamira Juli 2019.

Uitstekend overzicht met o.a. heldere afbeeldingen (tekeningen) van de begin- en eindpunten, loop en stroomrichting van de 14 energiebanen van de meridiaanklok

Meridiaanyoga voor het leven: Maartje van Hooft, ISBN 9789493175228, Uitgeverij van Warven, 2020

van de website:  Meridianen zijn interne communicatielijnen in het bindweefsel, die reageren op veranderingen in lichaam en geest. Meridiaanyoga is een effectieve oefenmethode die de interne communicatielijnen verbindt en ontspant. Meridiaanyoga voor het leven neemt je stap voor stap mee in deze oefenmethode.

Je leert om spanning los te laten, en energie op te bouwen. Ook kom je steeds meer in contact met je interne wereld, het innerlijk landschap. Daardoor voel je eerder wanneer je uit balans raakt en kan je dit sneller herstellen.

Meridianen Tracing with the 24 hour flow wheel -  Eden Energy Medicine :De oorspronkelijke affirmaties van de hand van Susan Shanly in 2011 op de Eden Energy Medicine website gepubliceerd.