Het is al wat langer een bekend gegeven dat hummus gezond en lekker is en dat ook kurkuma als ontdekt kruid van deze tijd dankzij allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen gebruikt wordt. In India en China wisten ze dit al jaren, wat heet, millennia natuurlijk; maar zoals dat wel meer gebeurt in de grofweg laatste 200 jaar, dient zich steeds meer wijsheid uit het oosten aan in de westerse wereld; alwaar het zoals het de westerse economie betaamd, in pilletjes wordt gegoten om goede sier en winst mee te maken.
Je kan er echter ook zelf wat mee, en aangezien ik een groot voorstander ben van ‘eigenwijs’ en ‘zelf doen’ ben ; gebruik ik zowel kikkererwten als kurkuma al heel lang met regelmaat in voedzame maaltijden; en pikte door de jaren heen een leuk aantal ‘weetjes’ op over waarom het allemaal zo goed voor je is; soms vanuit de meest vreemde bronnen.
Zo leerde ik van Samantha uit ‘Sex en de City’ dat kikkererwten, het meest gebruikte hoofdingrediënt van hummus, boordevol natuurlijk oestrogeen zitten; een prima middel dus voor vrouwen in de overgang.
Via andere bronnen – waarvan ik de herkomst schuldig moet blijven inmiddels – leerde ik dat een masker van gepureerde kikkererwten met kurkuma reinigend is voor de huid en dat het toevoegen van het gele poeder aan je dagelijkse menu zorgt voor extra collageen en elastine in je systeem, wat weer helpt tegen huidveroudering.
En van de op social media hippe Sadghuru hoorde ik dat men in India op de nuchtere maag de dag begint met een bolletje kurkuma en een bolletje ‘neem’ om lijf en leden in conditie te houden.
Wat ik ook ooit opving, is dat kurkuma in combinatie met zwarte peper of chilipoeder beter wordt opgenomen door het lichaam. Nieuw echter, was de recent opgeduikelde tip om kurkuma eerst even aan te bakken in olie. Het laagje vet wat op die manier rond de kurkuma molecuultjes ontstaat zou het poeder makkelijker oplosbaar maken voor het spijsverteringsstelsel.
Aldus geïnspireerd dook ik op deze regenachtige zaterdagmiddag di van de 5e Augustusmaand de keuken in en fabriceerde het volgende recept (met de disclaimer dat je het op eigen risico uitprobeert) .
Ingrediënten:
Om te fruiten:
- twee eetlepels goede olijfolie
- halve ui (of sjalotje of lente ui)
- 1/2 theelepel koriander poeder
- snufje chilipoeder of klein stukje rode peper (hoe minder zaadjes hoe minder heet)
- 3/4 theelepel kurkuma poeder.
- beetje gehakte verse gember
- 3 gehakte tenen knoflook
- wat citroenschil rasp van een biologische citroen
Om toe te voegen:
- 1 blikje kikkererwten (uitgelekt, maar bewaar het sap om eventueel het mengsel wat aan te lengen wanneer het te dik is), ik gebruikte een blikje van 410 netto 240 uitlekgewicht.
- 1 volle eetlepel tahin of tahini uit een potje (sesampasta in olie)
- Het sap van een 1/2 limoen limoen of citroen
Bereiding
- Fruit de ui, sjalot of lente-ui zo’n 2 a 3 minuten op een halfzacht vuurtje in een klein pannetje in goede olie, tezamen met de gember, een 3/4 (of naar smaak) theelepel kurkumapoeder chili(peper), koriander en de 3 gehakte knoflooktenen tot de ui zacht en lichtbruin is en het mengsel begint te geuren,
- Doe dit lauwwarme mengseltje in een diepe schaal of keukenmachine
- voeg een blikje uitgelekte kikkererwten toe en het sap van de limoen of citroen peper, zout, naar smaak en de tahin(i) toe.
- Blend het geheel in de keukenmachine of met de staafmixer in de diepe schaal (pas op voor spetters; kurkuma maakt gele vlekken)
- eventueel garneren met een takje verse koriander of peterselie of wat van de gehakte versie erdoorheen roeren
Een heerlijk mengsel voor op brood of om een steeltje komkommer, wortel of bloemkool in te dippen.
De kunst is om ervan te genieten
Ingrid
p.s. Op de afbeelding mijn oudste dochter op een mooi moment aan de Scheveningse kust, zo’n 10 jaar geleden. Ik vond zo’n bergje geelpoeder zo saai.